SLABOSTI UMETNE INTELIGENCE


Lucija Uvera, 2024


UVOD

Umetna inteligenca (UI) je s svojim hitrim napredkom in razvojem postala nepogrešljiva v mnogih vidikih sodobnega življenja. Kljub mnogim koristim, ki jih prinaša, pa obstajajo tudi številni negativni učinki, ki jih je treba upoštevati in obravnavati. nekatere od teh slabih učinkov umetne inteligence, ter njihov vpliv na družbo, gospodarstvo in posameznika bom obravnavala v tej seminarski nalogi.

Slika1: Getty. 2023. The legal battles are just beginning.

JEDRO

IZGUBA DELOVNIH MEST

Eden od ključnih izzivov, ki ga prinaša razvoj umetne inteligence, je izguba delovnih mest, saj lahko nadomesti nekatere poklice. UI lahko opravlja rutisnka opravila, kar lahko vodi do zmanjšanja potrebe po človeški delovni sili. Nekateri poklici bi lahko bili odvečni ali pa bi se njihova narava spremenila. Na primer poklici kot so vozniki tovornjakov, skladiščni ali upravni uslužbenci, bi lahko bili pod pritiskom, zaradi autonomnih vozil, robotov za skladiščenje in progremske opreme za upravljanje podatkov.

VPLIV NA UMETNOST

Umetna inteligenca ima vpliv tudi na umetnost. Ustvari lahko umetniška dela, ampak v njih ni čara človeške čustvene globine. Izdeluje lahko tehnično impresivna dela, vendar jim manjka individualnosti in edinstvenosti. Pride lahko do nezaupanja v to ali je delo res naredil človek ali ne. To pa se lahko tudi izkorišča na tak način, da ljudje prodajajo dela, katera je naredila umetna inteligenca z besedami, da jih je naredil človek. Umetna inteligenca je tudi hitreje dostopna, kot na primer grafični oblikovalec zato bi se lahko tudi upadlo povpraševanje po njih.

VPLIV NA GLASBO

Kot v likovni umetnosti ima umetna inteligenca vpliv tudi na glasbo. Pri umetnosti se gre za izražanje čutev, katerih umetna inteligenca nima. UI bi lahko povečal odvisnost glasbenikov od tehnologije, kar bi lahko privedlo do manjše sposobnosti glasbenikov. Izgubili bi lahko tudi tradicionalne veščine in znanja, kar bi poslabšalo kaovost glasbenega izražanja. Razširila bi se glasba, ki je neutralna do določenih glasbenih kultur, stilov in žanrov. To bi lahko omejilo raznolikost.

OSEBNI PODATKI

Poleg tega umetna inteligenca lahko poveča tveganje za zlorabo osebnih podatkov. Z naraščajočim številom naprav, ki so povezane v internet stvari, ter s podatki, ki jih zbirajo algoritmi UI, se povečuje možnost zlorabe teh informacij za manipulacijo, nadzor in kršitve zasebnosti posameznikov. To lahko ogrozi temeljne pravice in svoboščine posameznikov ter vodi v povečanje družbene nezaupnosti do tehnoloških podjetij in institucij.

Slika2: Rokas91. 2023. OpenAI logo and Sam Altman in background on screen.

ETIKA

Etična vprašanja so še en pomemben vidik slabih učinkov umetne inteligence. Pri razvoju in uporabi UI se pojavljajo številne dileme glede moralnih načel, kot so avtonomija, pravičnost, odgovornost in transparentnost. Na primer, algoritmi UI lahko reproducirajo in ojačajo obstoječe družbene neenakosti in pristranskosti, če niso ustrezno zasnovani in preverjeni. Prav tako se pojavljajo vprašanja glede odgovornosti za škodo, ki jo lahko povzročijo sistemi UI, ter vprašanja glede etične uporabe tehnologije, kot so avtonomna orožja ali sistematično nadzorovanje in nadzor ljudi.

VPLIV NA ČLOVEŠKO INOVATIVNOST

Nadalje lahko prekomerna odvisnost od umetne inteligence vodi v izgubo človeške kreativnosti in inovativnosti. Če ljudje postanejo preveč odvisni od algoritmov in strojev za reševanje problemov in sprejemanje odločitev, se lahko zmanjša sposobnost kritičnega razmišljanja, ustvarjalnosti in samostojnega odločanja. To lahko omeji človeški napredek in razvoj ter vodi v pasivnost družbe.

VPLIV NA ČLOVEŠKO EMPATIJO

Poleg tega umetna inteligenca lahko prispeva k izgubi človeškega stika in empatije. Z naraščajočim številom interakcij med ljudmi in stroji ter z avtomatizacijo komunikacije se lahko zmanjša pomembnost medčloveških odnosov in poveča občutek osamljenosti in izolacije. To lahko vodi v poslabšanje duševnega zdravja in kakovosti življenja ljudi, še posebej tistih, ki so že tako ali tako ranljivi.

ZAKLJUČEK

V zaključku je treba poudariti, da umetna inteligenca, čeprav prinaša številne koristi in inovacije, prinaša tudi številne potencialne slabosti, ki jih je treba obravnavati. Pomembno je, da se razvijejo ustrezni mehanizmi nadzora, regulacije in etičnega upravljanja UI, da se zagotovi, da tehnologija služi človeškemu dobremu in napredku, ter da se preprečijo morebitne negativne posledice za družbo, gospodarstvo in posameznika.

Pri tej seminarski nalogi sem informacije pridobivala s pomočjo aplikacije ChatGPT, ter drugih spletišč navedenih pri virih.

Slika3: Dan Saelinger. 2023. Slika prikazuje Bob Rossa z robotom.

VIRI SLIK

Slika1: Getty. 2023. The legal battles are just beginning. [digitalna slika na spletu][Citirano 7. 12. 2023; 10.00] Dostopno na naslovu:

https://www.popsci.com/technology/generative-ai-lawsuits/

Slika2: Rokas91. 2023. OpenAI logo and Sam Altman in background on screen [digitalna slika na spletu][Citirano 19. 11. 2023]. Dostopno na naslovu: https://depositphotos.com/editorial/kaunas-lithuania-2023-november-openai-logo-sam-altman-background-screen-688181992.html

Slika3: Dan Saelinger. 2023. [digitalna slika na spletu][Citirano 10. 10. 2023; 9.00]. Dostopno na naslovu:

https://www.popsci.com/technology/artificial-intelligence-art-statistics/

VIRI

1.Besedilo pripravil Team Optius.com. Datum objave ni znan. Dostopno na naslovu: https://www.optius.com/iskalci/karierna-svetovalnica/kako-razvoj-novih-tehnologij-vpliva-na-trg-dela/

2. Avtor besedila ni znan. 12. Februar 2024. 15:38. Dostopno na naslovu:
https://www.sta.si/v-srediscu/umetna-inteligenca


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja